LİSTE IV - İZMİR'E ÖZGÜ KELİMELER, DEYİMLER VE LEZZETLER (İZMİR SÖZLÜĞÜ)




Gevrek: Nohut mayasıyla yapılan pekmeze batırılmış susamlı hamur işi. Şekerli ve daha yağlı hamurdan yapılan simitle çokca karıştırılır.

Boyoz:  Yumurta, un, tuz, su ve nebati yağdan yapılan yuvarlak böreğimsi. Arasına üçgen peynir koyarsın sayaslı boyoz olur.

Kumru: Gevrek hamurundan yapılan ekmek arasına İzmir tulumlu, domat ve yeşil biberli yiyecek. Aynı hamura kızartılmış salam, sosis, sucuk, peynir, domat, turşu, ketçap, mayonezle de yapılır. O da Çeşme kumrusudur. Sayaslısı da vardır.

Yengen: O da bir Çeşme kumru aslında.

Darı (süt darı hatta): Mısır

Tahan: Tahin

Nohut: Beyaz leblebi denen

Domat: Domates

Mandalin: Mandalina

Yemiş: İncir

Bardacık: İncir

Çiğdem: Çitlemelik ayçekirdeği

Çuçka: Turşuluk biber

Şişarka: Kırmızı biber

İstifno: Yenilebilir bir çeşit ot

Cibez: Yenilebilir bir çeşit ot

Sanayağ: Margarinlerin genel adı

Badem: Salatalık

Asfalyaları atmak: Sigortaları atmak. Kafasının tası atmak. O derece sinirlenmek. Kudurmak..

Tav olmak: Kıl olmak, gıcık olmak

Ders ekmek: Ders asmak

Bilader: Birader

Temin: Demin, az önce

Paravana: Tel toka

Garaj: Otogar, terminal

Klorak: Çamaşır suyu

Kordon: Sahil yaşam alanı

Banko: Mutfak tezgahı

Andaç: Yıllık

Selpak: Kağıt mendillerin genel adı

Meşe: Misket

Bir de "ötebis" vardır ki "otobüs" demektir:)

Yorumlar